b-complex, hamil, morning sickness, peppermint-ginger plus, shaklee, vitalea

Atasi morning sickness ketika hamil.

Maaf! Saya bukan mengada-ngada.

Benar mabuk hamil bukanlah sesuatu yang dibuat-buat. Hampir 60% ibu hamil mengalami mabuk hamil. Betapa teruk keadaan seseorang ibu itu bergantung pada kadar sensitiviti tubuh ibu tersebut. Kasihannya jika masih ada yang tidak memahami.

Bermula saat berbadan dua, ibu akan mengalami perubahan hormon yang drastik bagi persediaan perkembangan janin di dalam perut dan kesihatan tubuh ibu sepanjang kehamilan. Perubahan inilah yang sangat memberi kesan kepada aktiviti harian, ditempat kerja dan juga aktiviti sosial.

Doktor hanya akan merawat mabuk hamil ini sekiranya keadaan menjadi serius atau dikenali sebagai “hyperemesis Gravidarum”.

 Ibu muntah 10 hingga 20 kali dalam sehari menjadikan ibu sangat letih dan hampir tidak bermaya.

Selain muntah sangat kerap ibu juga mengalami masalah menelan makanan. Sepatutnya ibu mengambil makanan penuh nutrisi bayi perkembangan bayi dalam kanfungan. Kesannya ibu mengalami penurunan badan yang sangat banyak.

Segelintir ibu menghasilkan air liur yang banyak sehingga sukar untuk minum air. Keadaan ini menyebabkan ternyahidat dan ibu akan merasa sangat letih dan lesu.

Keadaan ini boleh bermula seawal 4 minggu kehamilan dan boleh berlanjutan sehingga minggu ke 20. Tempoh ini tidak tetap dan berbeza antara individu.

Beberapa cadangan yang boleh dilakukan oleh ibu bagi mengurangkan morning sickness:

✔    kerap makan tapi sedikit-sedikit
untuk atasi rasa loya akibat perut kosong. Cara ini dapat mengekalkan tahap gula dalam darah. Simpan biskut kering, kurma ,kismis atau buah dalam bekas.

✔️ Cuba elakkan makan makanan yang berlemak, berempah, berasid atau bergoreng. Makanan seperti ini meningkatkan rada loya dan mual.

✔️ Amalkan makanan yang kaya dengan protein dan Vitamin B. Menurut kajian ibu Yang kekurangan vitamin ini kerap mengalami morning sickness.

✔️ Makan biskut dan snek yang mudah dihadam terutamanya waktu pagi atau ketika sedang berehat.

✔️ Pastikan kerap minum air di antara waktu makan tanpa muntah semula. Hadkan minum air semasa makan jika ia menyebabkan muntah. 8 gelas air putih mesti diminum diantara waktu senggang.

✔️ Dapatkan rehat yang secukupnya. Tekanan dan keletihan boleh menyebabkan mabuk hamil                 semakin serius.

✔️ Amalkan minum teh halia kerana is dapat menghilangkan rasa loya dan melegakan perut

✔️ Hidu  lemon. Lemon juga memberi kesan menenangkan kepada tubuh.

✔️Ambil suplemen dicadangkan oleh doktor kerana ramai yang berjaya mengurangkan kesan mabuk hamil dengan mengambil suplemen yang betul.

Cadangan suplemen untuk ibu hamil

VitaleaVitalea merupakan multivitamin yang mengandungi 23 vitamin dan mineral. Mengandungi iron yang penting untuk pembentukan darah dan mengelakkan ibu daripada pitam. Ia sangat baik kerana boleh membekalkan nutrisi yang Gilang akibat loya dan muntah.


B-ComplexB-Complex sangat baik bagi mengatasi rasa loya. Ia boleh mencegah anemia akibat muntah dan kurang selera makan. Mengurangkan kemurungan dan stress. Membantu pembentukan haemoglobin dan membekalkan tenaga.

Peppermint-ginger Plus

Mengandungi rasa pudina yang membantu mengatasi rasa loya. Sangat bagus melegakan ketidakselesaan perut kerana mengandungi halia. Hanya melarutkan 2 biji peppermint-ginger plus dalam secawan air teh panas boleh membantu mengurangkan rasa loya dan melegakan mabuk hamil.

Performance drink

Mengurangkan dehidrasi akibat muntah. Memberi tenaga berpanjangan untuk ibu melalui harinya dengan lebih baik

Cadangan di atas hanyalah salah satu ikhtiar yang boleh diambil jika ibu tidak sanggup keadaan berlanjutan.

Banyak berdoa juga sebagai satu terapi untuk mengembalikan ketenangan kepada ibu.

Ingin dapat produk diatas,anda boleh menghubungi saya

FB: Nurul Farizan Supaat
Page: Mama Farizan
Instagram : NurulFarizanSupaat
WhatsApp: 013-2742174
Cod sekitar Kota tinggi, pengerang , mawai Dan sedili pada hujung minggu.

p/s : Artikel diatas tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat atau mencegah sebarang penyakit. Jika berlanjutan hendaklah mendapatkan rawatan doktor bertauliah dengan segera.

Mama Farizan